Основни части за лаптопи
Бързи Връзки

Ефективно почистване на вируси

By Screen.bg - 2 Jan 2022 193 0 коментари
Ефективно почистване на вируси

Един от основните проблеми на операционната система Windows е сигурността. За да предпазите компютъра си от злонамерен софтуер се нуждаете от добра "интернет хигиена" и специален антивирусен софтуер. Всеизвестен факт, е че непробиваема система не съществува. За да се предпазите от вируси, първо трябва да разберете метода им на работа и основните трикове, които хакерите използват, за да заразят жертвите си. В следващите редове представяме на вашето внимание съвети за безопасно използване на интернет.

Първата крачка за борбата с вируси под Windows започва с инсталирането на антивирусната програма. Много хора си мислят, че това е достатъчно за тяхната сигурност, но не е така. Всеки ден излизат безброй нови вируси. Хората, които ги създават са в постоянна надпревара с разработчиците на антивирусен софтуер, но хакерите имат предимство, защото за да бъде засечен новия злонамерен код от вашата антивирусна, тя трябва да получи последните актуализации от компанията разработчик. Едни от най-опасните вируси са оставали неразкрити достатъчно дълго време, че да се разпространят на милиони компютри, образуващи огромни "бот мрежи" , чрез които хакерите атакуват правителствени сайтове, банки и т.н. Заразените потребители си нямат ни най-малка представа, че от компютъра им се извършва кибер атака. Вече заразена, изчистването на операционната система става много трудно, тъй като вируса се е разпространил по жизнено важни за системата файлове, променил е критични за сигурността настройки и още един куп гадории. Конкуренцията при компаниите създаващи антивирусен софтуер е огромна. За да изберете оптималното решение за вас, трябва да знаете, че сигурността в наши дни струва скъпо. Безплатните решения предлагат минимална защита, тъй като ъпдейтите се изпращат в по-голям интервал от време, през което вие не сте защитени от последно излезлите вируси. Платените варианти са оптималното решение като продуктите на Kaspersky, ESET, Avira, Avast, AVG, Comodo са лидери в бранша. Ако не разполагате с бюджет за антивирусна програма ви препоръчваме използването на Avira free + malwarebytes.

Редовното ъпдейтване на операционната система, повишава значително сигурността. Тъй като Windows е далеч от идеалната ОС, хакерите често намират вратички за нейното разбиване. За да сте максимално защитени, инсталирайте редовно постъпващите ъпдейти изпратени от Microsoft.

Колкото и добре да е защитен един компютър, потребителя трябва да спазва някои основни правила ("интернет хигиена), за да се предпази от заразяване.

- Не използвайте IE, този браузър е пълен с дупки в сигурността. Браузването с Mozila, Chrome, Opera е в пъти по-сигурно и бързо.

- Внимавайте, на кого се доверявате ! Не отваряйте съмнителни файлове изпратени по skype или друг messenger, особено ако са с разширение .exe, .bat, .scr, .pif.

- Инсталирайте софтуер само от проверени, официални източници като cnet.com, softonic.com, softpedia.com. Продуктите в тези сайтове се проверяват от професионалисти за наличието на злонамерен код и можете да бъдете сигурни в безопасността им. Избягвайте използването на кракнат софтуер, тъй като това е един от основните начини, по който се разпорастраняват вирусите онлайн.

- Сканирайте всички външни памети, които свързвате към компютъра си, преди да ги отворите. Заразяването от флашка не е за подценяване.

- Бъдете умни. Ако някой ви предлага да спечелите бързи пари, чрез уникален софтуер или пък да гледате голи снимки на холивудска звезда, то е много вероятно да се опитва да ви измами. В тези случаи, дори най-добрата антивирусна е безпомощна срещу некомпетентността на потребителя.

Почистването на вече заразен компютър не може да се извърши от всеки и ви препоръчваме да се обърнете към специалисти. Сканирането на целия хард диск с антивирусна не дава 100% гаранция, че всичко е наред, тъй като един път активиран, злонамерения код покрива следите си и замаскира присъствието си в системата. Софтуерните специалисти използват методи като сканиране преди стартиране на ОС, които са много по ефективни и сигурни. Преинсталирането на Windows не премахва изцяло заплахата! Обърнете се към сервиз, там знаят как да се погрижат за цялостното премахване на вирусите от системата ви.

Съветите за вашата сигурност са подготвени от колегите ни Screen.bg, които предлагат нови части за лаптопи.

Напиши коментар

Предупреждение: Името на коментатора трябва да бъде между 3 и 25 символа!
Предупреждение: Невалиден мейл
Предупреждение: CТекста на коментара трябва да бъде между 25 и 1000 символа!
Въведете кода в полето по-долу

Блог категории

Разнообразни теми свързани с лаптопи, сервиз, софтуер и резервни части за лаптопи (7)

Препоръчани части за лаптоп

menu